Pages

Saturday, December 17, 2011

baru ku sedar aku seorang student =)

Assalammualaikum

alhamdulillah.. hari nie ak da bebas dari segala benda yang merungsingkan otak aku nie.. sian kat otak aku nie..penat ye?? sabar lah.. sebab minggu nie aku baru tersedar yang aku nie student sebenarnye..huhuuhhu..  sian kat otak aku.. mesti letih kan setelah berpenat lelah seminggu nie?huhuhu.. sabo je la..

korang yang mana still study tue.. mesti pernah rasa apa yang aku rasa minggu nie.. serabut sangat minggu2 akhir kelas nie.. time2 nie la lecturer semua nak buat test, kuiz and hantar assignment serentak.. hurmmm..mau tak giler aku.. tak menang tangan dan kaki.. mana nak siap kan assignment.. mana nak study tok test n kuiz.. dah teu.. satu hari boleh ada smpi 2 test cam tue.. masing2 kalau setakat 2 chapter aku tak heran..tapi nie samapi 7 chapter tok satu subjek.. adoyaiii..ape lah nasib aku nie..

tapi pape pon..hari nie aku da bebas.. tak da nak serabut sangat..aku rasa macam nak jerit je bagi tau satu dunia yang otak aku boleh berehat jap dalam masa 2 3 hari nie..huuhuhuh.. encik otak..sila lah berehat ye.. minggu depan kita ada 4 presentation and satu test... semoga encik otak tak sakit =)
reaction

Sunday, December 4, 2011

perbezaan antara lelaki dan perempuan

Assalammualaikum,

seperti yang kita semua sedia maklum, lelaki dan perempuan nie..banyak perbezaannya.. lelaki nie di kurniakan Allah dengan 9 akal dan 1 nafsu.. berbanding wanita yang mempunyai 1akal dan 9 nafsu.. banyak sebenarnye perbezaan antara insan yang bergelar lelaki dan perempuan nie..and nie serba sedikit perbezaan antara lelaki dan perempuan =)



perempuan nie..biasanye..kalau dia ada masalah..dia lagi suka bercerita dengan orang lain.. berbanding lelaki yang lebih suka mendiamkan diri bila ada masalah.. hal ni memang cik nad akui.. memang betul..sebab..cik nad sendiri.,.kalau da masalah..cik nad lebih suke bercerita and berkongsi masalah dengan someone yang cik nad boleh percaya and leh bagi pendapat tok masalah yang cik nad tengah lalui tue..

emosi lelaki nie.. die kejap jerk.. bila die marah.. dia tak ambil masa yang lama untuk sejuk balik..biasanya..dalam 2 3 jam..  mesti dia ok balik..tak macam perempuan..kalau tengah emosi..merajuk or pe2 je .. akan take time..kadang2..gaya macam dah ok..tapi ..die akan ungkit lek bila die ingat benda tue..huhuhuh..tapi nie memang lumrah..sebab ape..sebabnye..lelaki nie kan da 9 akal..dia boleh nak control perasaan and emosi die.and diaorang boleh berfikiran rasional..perempuan pulak..suka ikut kata hati..and terlalu ikut kan perasaan...thats why..lelaki lelaki adalah kepimpinan yang baik..

perempuan sangat beremosi

lelaki lebih relax and cool


seorang lelaki nie..dia tak perlu nak fikirkan tentang kesetiaan isteri dia..because..perempuan nie..bila dia dah betul2 sayang..dia akan tutup hati dia untuk orang lain.. but untuk lelaki payah sikit.. kan ke??


gerak hati seorang wanita nie..biasanye.. sangat tajam berbanding dengan lelaki..so, kalau lah pasangan dia ada nak sorok apa-apa ke..nak tipu ke..biasanya..dia boleh baca tue sume.. tak percaya??? cik nad sendiri ada pengalaman dalam hal nie =)

perempuan nie..mudah marah, merajuk , emosi, cemburu , nangis2..and sebagainya..tapi biasanya..dengan orang yang dia sayang la..berbanding lelaki yang lebih cool and relax dalam segala perkara.. thats why, perangai perempuan nie..kadang-kadang boleh buat pasangan dia meluat..tak gitu.. bila fikir2 balik.. perempuan mane la yang nak ada perasaan cam gini kan? kalau boleh.. cik nad pon tak mau.. buang masa jerk nak cemburu2 nie..uhuhuhuuhh 



so, bila baca serba sedikit pasal entry nie.. agak2..ape yang cik nad rasa..sama tak ngan korang rasa?? any objection?? leave your comment =)


reaction

Saturday, December 3, 2011

Tips Menjangka Tahun Berkahw

cik nad sibuk dok bace2 pasal tajul muluk then, cik nad da jmpe blog dari tuan rumah  http://www.nuristimewa.com.. and mintak shared this entry.. sonok pulak bila dok men kira2 nie kan..and benda nie pon ..cik nad nak share ngn kawan2 yang lain .. cume jangan la percaya sangat yerk ,,so pe tunggu lagi..moh le kite kira same2 =) 

Korang tentu pernah dengar mengenai teknik pengiraan nombor tarikh lahir yang boleh mencungkil rahsia sikap dan personaliti seseorang. Tahukah korang bahawa dengan menggunakan Teknik yang sama, korang boleh menjangka tahun korang akan menerima lamaran atau berkahwin? Surprise kan?

Ya, seperti yang kita ketahui, Allah s.w.t telah menentukan rezeki, ajal dan jodoh seseorang sebelum seseorang itu dilahirkan. Jadi bolehkah jodoh ini kita jangkakan? Ok, tak per… Apa kata kita cuba ya~ Bagi sesiapa yang dah berkahwin pun boleh cuba teknik ini untuk mengenal pasti sama ada teknik ini menunjukkan jangkaan yang betul atau disebaliknya. Walaubagaimana pun, diingatkan, teknik ini hanya sekadar untuk kita menjangka sahaja. Sekadar untuk suka-suka dan tak perlu percaya sangat. Jangan kata ianya salah satu cara menilik nasib pula. Huhu~
Ok, caranya begini…
Saya gunakan tarikh lahir 14 Feb 1984, sebagai contoh… (ini bukan tarikh lahir saya ya.. huhu~)
LANGKAH 1
Buat seperti rajah pengiraan dibawah.

Petak barisan pertama;
Hari lahir:
1+4= 5
Bulan lahir:
0+2=2
Tahun lahir:
1+9=(*10) => 1+0=1
8+4=(*12) => 1+2=3
Petak barisan kedua;
Jumlah tarikh lahir + Jumlah bulan lahir:
5+2=7
Tambah jumlah tahun lahir:
1+3=4
Petak barisan ketiga;
7+4=(*11) => 1+1=2
*sekiranya hasil tambah, mendapat jumlah 2 digit (cth; 11, 12, 14), tambahkan lagi jumlah 2 digit itu hingga menjadi hasil 1 digit sahaja.
LANGKAH 2
Tambah jumlah setiap tahun dengan mendapatkan hasil 1 digit. (cth; 2007 => 2+0+0+7=9). Jadi;
2007=9
2008=1
2009=2
2010=3
2011=4
2012=5
2013=6
2014=7
2015=8
2016=9
2017=1
Dan seterusnya… (kira sendirilah, huhu~)
LANGKAH 3
Lihat balik rajah pengiraan pada LANGKAH 1 tadi. Bandingkan angka-angka pada petak yang berwarna kuning, pink, dan biru seperti rajah dibawah.

Jika Kamu Lelaki;
Gunakan angka pada petak berwarna pink sebagai petunjuk tahun jangkaan berkahwin.
Seperti contoh rajah diatas, jika tarikh ini adalah tarikh lahir lelaki, maka angka jangkaan berkahwinnya adalah ‘7’ iaitu pada tahun 2014 (lihat semula hasil pengiraan tahun padaLANGKAH 2).
Walaubagaimana pun, terdapat toleransi ± 1 tahun dari pengiraan yang dibuat. Iaitu, boleh jadi tahun jangkaan berkahwin adalah pada tahun 2013, 2014, 2015. (Dah nama pun, jangkaan sahaja…)
Jika Kamu Perempuan;
Perlu membuat 3 jenis pengiraan untuk menentukan tahun jangkaan berkahwin atau mendapat lamaran. Iaitu, dapatkan hasil digit dengan mencampurkan; petak kuning + petak pink, atau petak pink + petak biru, atau petak biru + petak kuning.
Seperti contoh rajah diatas, jika tarikh ini adalah tarikh lahir perempuan;
Kuning+pink => 5+7=(*12) 1+2=3 [iaitu pada tahun 2010]
Pink+biru => 7+2=9 [iaitu pada tahun 2016]
Biru+kuning => 2+5=7 [iaitu pada tahun 2014]
Sama seperti lelaki, tahun jangkaan ini juga mempunyai toleransi ± 1 tahun dari pengiraan yang dibuat. Iaitu boleh jadi tahun jangkaan berkahwin atau mendapat lamaran adalah pada tahun;
= 2009, 2010, 2011
= 2015, 2016, 2017
= 2013, 2014, 2015
Sekali lagi diingatkan, ini hanyalah sekadar jangkaan sahaja…
~ Ketika Menjelang Tahun Jangkaan Berkahwin
Tentu kita akan tertanya-tanya, apa yang akan berlaku ketika menjelangnya tahun jangkaan berkahwin? Menurut kajian yang dilakukan oleh En. Eddy Rosyidie Mohd Samsury, apabila sampai pada tahun jangkaan berkahwin, terdapat fenomena menarik berlaku kepada individu itu iaitu terdapat keinginan, pelawaan atau pinangan untuk berkahwin. Walaubagaimana pun, faktor persekitaran seperti masih lagi seorang student, faktor belum tiba jodoh atau belum bersedia dan sebagainya menyebabkan individu itu tidak mengambil keputusan untuk berkahwin…
Akhir kata, Selamat Mengira & Menjangka! :)
:idea: Reference;
Buku ‘Cinta, Jodoh & Perkahwinan, Kaedah Kajian Potensi Dinamik
reaction