Pages

Monday, November 7, 2011

wanita dan tudung

Assalammualaikum,

sejak dua menjak nie cik nad tetiba rajin nak update blog..kalo leh ..setiap saat nak update..huhuhu..bukan pe..nak hilangkan rase bosan yang terlampau2 sekarang nie.. so, ari nie cik nad nak berpot pet pot pet pasal wanita dan tudung nie kan.. almaklumlah..sekarang nie.. kat malaysia nie.. dah ramai yang bertudung..alhamdulillah.. semoga ianye berkekalan la hendak nye..dah macam2 fesyen yang ada kan? macam2 jenis and nama tudung yang kite boleh lihat sekarang nie..nak2 kalau g jenjalan kat jalan Tengku Abdul Rahman a.k.a jalan TAR..kan3x??

so.. firstly kat sini cik nad saje la nak berkongsi2 serba sedikit pasal wanita dan tudung nie.. cik nad sendiri pon tak bagus mana..sama je kite nie..tapi kat sini nak berkongsi serba ilmu la kalo leh..=)..

tudung? ape kegunaannye?? ape function tudung nie sebenarnye erk?? sekarang nie..ramai yang bertudung tapi sebab nye... ikut trend fesyen.. bukan betul2 nak bertudung.. its ok.. atleast. .you all da berubah ke satu step yang baik..cuma,kite kene la tau serba sedikit pasal cara memakai tudung mengikut syariat islam..sebab pe kite kene ikut cara berpakaian mengikut syariat islam?? sebabnye..kite kan orang islam.. tak gitu???



tudung nie sebenarnye function die bukan setakat nak tutup rambut yerk... sebabnye sekarang nie cik nad tengok.. ramai tutup rambut jerk..leher terdedah..dada terdedah.. da gak yang pakai tudung tapi jambul dibiarkan keluar.and da gak yang pakai tudung jarang..jangan macam tue ye kawan2.. kalau kite pakai tudung macam tue.. dah tak ikut syariat dah tue..then,dah tak proper langsung jadinye..

bertudung tapi baju ketat atas punggung dan tak tutup dada

bertudung tapi nampak rambut

 xmo ye follow cara macam nie

haaa..nie lagi la.. terlampau berfesyen..cik nad pon x tau mana diorang belajar pakai tudung nak dress-up macam nie..siyes.. pening2 jerk =(


 sebenarnye tudung nie perlu di pakai labuh hingga menutup dada..seperti firman Allah S.W.T:

"....Dan hendaklah mereka (wanita beriman) menutup kain tudung mereka ke paras dada..."

tengok cara heliza bertudung sekarang nie..cantik kan? yang penting mengikut syariat

kenapa kita perlu betudung tapi masih dalam konteks tak menutup aurat? sedangkan .. betudung dan menjaga aurat itu adalah wajib bagi seorang wanita muslim...jadi..bila kita bertudung tue..kalo boleh..biar la dengan sesempurna yang boleh.. tak kira lah kalau kita nak berfesyen macam mana pon..tp still berlandaskan syariat. .labuhkan tudung tue hingga menutupi dada.. 

kita jangan pulak bertudung tapi pakai baju ketat2..pakai kain terbelah yang boleh menampakkan susuk tubuh kita.. bertudung tapi pakai pulak baju lengan pendek.. macam tak kene je kan kalo pakai tudung..tapi baju lengan pendek? dah nampak pelik dah kalau gitu..so..kita yang pakai tudung nie,biarlah kita betudung dengan sebaik mungkin..biar orang kate.. kita tak up to date.. biar orang nak kata kite nie ustazah ke ape ke..janji..kita bertudung mengikut seperti suruhan-NYA.. 

Firman Allah s.w.t.
"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani."
(Surah Al-Ahzab: Ayat 59)


so..mari lah kite sama2 bertransformasi ke arah yang lebih baik.. INGAT! TUDUNG BUKAN SEKADAR MENUTUP RAMBUT.. BERTUDUNG LAH DENGAN SESEMPURNA YANG MUNGKIN..=)






reaction

No comments:

Post a Comment